Dünya Sağlık Örgütü (who) ruh sağlığını, kişinin kendisiyle ve çevresiyle uyum içinde olması olarak ifade edilmiştir.
Gerçekçi bir ruh sağlığına sahip olabilmek için; algılama ve mücadele gücü, kendini olduğu gibi kabul etme, güvenlik ihtiyacı, alma ve verme arasındaki dengeyi kurabilme, yanıldığı davranışları tekrarlamama , sevgi ve saldırganlığını olumlu alanlara yöneltmek gerekir.
Ruh sağlığı önleme çalışmaları bireylerin hayatlarında en önemli olması gereken alandır. Çünkü ruh sağlığı koruma çalışmalarına günümüzde gerekilen önem verilmediği için olumsuzluklar yaşanmaktadır. Görmezden gelerek kendi iç dünyamızı yok saymamız ilerleyen süreçlerde daha riskli durumlarla karşılaşmamıza neden olabilir. Çünkü ruh ve beden sağlığı bir bütün olarak işlemekte ve yaşamın ilerleyen süreçlerinde kişinin fiziksel sağlığını da olumsuz olarak etkileyebilmektedir.
Olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için ruh sağlığımızın öneminin farkında olarak çevremizi de bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Karşılaşılan güçlükler karşısında çözüm yolları her zaman bulunabilir. Bu ancak kişinin iç görüsü ve isteğiyle doğru bir yolda ilerler. Sağlıklı yaşam ortamlarına sahip olduğumuz, huzur içinde, güvende geçen 10 Ekimler olması dileğiyle. Herkesin Dünya Ruh Sağlığı gününü kutluyoruz.
Klinik Psikolog Saime Serpil ÖZGÜL