Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı

Ertelemeyi Nasıl Erteleriz?

Erteleme davranışı; Önceliği daha az olan bir işi önceliği fazla olanın önüne koymaktır (Uzun Ozer, 2010). Erteleme döngüsüne girmeden önce kişi, o anın içeriğinde bir şeyi ertelediğini bilinçli olarak farkında olmaz. Çünkü onun için önceliği olan bir şeye öncelik tanımıştır. Ancak zihinsel olarak kendisine gerekçelerini sorduğunda kendisini erteleme döngüsü içerisinde bulur. ‘’Yarın yapsam daha iyi. Yarın bunun için zamanlama yaratabilirim. Şu anda yetiştirmem gereken başka şeyler var’’ düşünceleri kişinin zihninde döner. Peki öyleyse şu anda yaptıkların ne zamandır ertlediklerin?

          Saime Serpil Özgül

Kişi erteleme döngüsü içerisinde düşünce olarak kendisine en yakın olan alternative fikri benimser. Kimi için bu düşünce; ‘’ Başım ağrıyor, şimdi ders çalışırsam daha çok başım ağrır. Hoca beni sevmiyor, çalışsam da geçemem zaten. Elime aldığım her şeyi berbat ederim zaten’’ gibi düşüncelerdir. Her bir erteleme düşüncesinin arkasında başka bir durum yatabilir. Kimi davranışı başlatma da, kimi davranışa kara vermede, kimi ise davranışı sonlandırma ertelem yapar.

 

Erteleme davranışımızı değiştirebilmemiz için bize eşlik eden düşünce kalıplarını buluyor olmamız gerekir. Düşüncelerimiz değiştiğinde, ertelemenin davranış olarak etkisini göstermediğini fark ediyor olacaksınız.

 

Çünkü Tolystoy’un da dediği gibi; 'Önemli olan tek bir an vardır, o da şimdidir''

 

Sevgilerimle

Klinik Psikolog Saime Serpil Özgül